Fang øyeblikket
Slik lyder det fra den norske fotografen Eskil Roll, som har mange års erfaring som profesjonell fotograf med fokus på arkitektur og bygninger, både fra utsiden og innsiden.
Han, om noen, vet at et bilde ikke bare er et bilde. Det ligger hver gang valg og overveielser bak. På den måten er fotografiet også en fortolkning. Så hvordan holder man en samvittighetsfull balanse mellom avbildning og fortolkning?
-Jeg ønsker å framstille arkitektur ærlig og upolert, med fokus på de materielle kvalitetene. Det er viktig å finne tidspunkter med godt lys og øyeblikk med minst mulig visuelle forstyrrelser. Slik får man et best mulig utgangspunkt for etterarbeid i Photoshop.
-For meg er det også viktig å ikke bruke for mye vidvinkel, da dette forvrenger byggets proporsjoner. I etterarbeidet er det viktig å balansere lyse og mørke områder av bildet, rette opp linjer, ta bort uønskete elementer som skader, flekker og søppel. Til sist er det hvitbalansen og utsnittet som er den siste finish, og som gjør den store forskjellen.
Les også: 360° designfrihet
Vær, styring, motlys – og Photoshop
Men hvorfor er solskjerming interessant å fotografere? Hvordan får man solskjerming til å inngå naturlig som en del av et bygnings-, interiør- eller arkitekturfotografi?
-Det som er interessant med å fotografere solskjerming og bygninger sammen, er at man må jobbe med været – noen ganger er det behov for sol hvis det er automatiske systemer uten mulighet for overstyring. Dette er utfordrende å planlegge i Norge og Skandinavia på grunn av ustabilt vær.
-Det er også et utfordrende fototeknisk element med å fotografere solblending og gardiner innendørs – det blir ofte motlys, og da tar jeg flere eksponeringer per bilde og bruker en del tid på etterarbeid i Photoshop. Når resultatet bli bra, er dette tilfredsstillende arbeid.